LOVGRUNNLAG - OPPLÆRINGSLOVA § 9A-4:
Alle som arbeider på skolen, skal følge med på om elevane har eit trygt og godt skolemiljø, og gripe inn mot krenking som mobbing, vald, diskriminering og trakassering dersom det er mogleg.
Alle som arbeider på skolen, skal varsle rektor dersom dei får mistanke om eller kjennskap til at nokon ikkje har eit trygt og godt skolemiljø. Rektor skal varsle skoleeigaren i alvorlege tilfelle.
Ved mistanke om eller kjennskap til at ein elev ikkje har eit trygt og godt skolemiljø, skal skolen snarast undersøkje saka.
Lovteksten sier at man som ansatt i skolen har en aktivitetsplikt. Denne aktivitetsplikten omhandler blant annet årvåkenhet, inngripen, varsling og undersøkelse.
Skolen skal dokumentere hva som blir gjort for å oppfylle kapittel 9A i Opplæringslova, og har bl.a. utarbeidet «Prosedyre - Opplæringslova, kap 9A», «Plikt til å gripe inn» og «Plikt til å varsle».
A. Varsling: Den som får kunnskap omkrenkelser som mobbing, diskriminering, vold eller rasisme, varsler skoleledelsen ved rektor.
B. Varsling: Den som har mistanke om krenkelser skal varsle skoleledelsen ved rektor.
Innsatsteam mot krenkelser:
Barnehagene og skolene skal ha gode rutiner i å forebygge og håndtere krenkelser. Hovedregelen er at henvendelser knyttet til krenkelser skal gå til barnehagen/skolen, og at man forventer at barnehagen/skolen håndterer dem på en god måte. Innsatsteam mot krenkelser skal være beredt til å gå inn i akutte og fastlåste situasjoner der barnehagens/skolens rutiner ikke strekker til. Les mer om "Innsatsteam mot krenkelser".